HAPTOTHERAPIE & COACHING

Haptonomie

Haptonomie de basis

Jij staat centraal

Haptonomie is een holistische benadering; jij als persoon met jouw klacht en vraag staat centraal. Het is de basis vanwaaruit ik werk aangevuld met de andere werkwijzen

Je lijf en emoties

De grondlegger van de haptonomie is Frans Veldman, van oorsprong fysiotherapeut. In zijn praktijk merkte hij in de aanraking dat er bij fysieke klachten soms een onderdrukte emotie hoorde zoals verdriet, angst of boosheid. De manier waarop iemand omging met deze emoties in haar of zijn lijf bleek te maken te hebben met wat iemand had meegemaakt of met nu. Het verhaal van vroeger of nu had impact en was voelbaar en zichtbaar in het lijf.

Hij ontdekte dat het weer verbinden met de weggestopte emoties, met de lijfelijke spanning en het verwerken van het verhaal een ander gevoel gaf. Clienten kregen het gevoel weer in contact te komen met zichzelf en met een ander. Er ontstond verzachting in het lijf, draagkracht en veerkracht.

Iedereen heeft zijn eigen patronen in zijn of haar lijf. Frans Veldman heeft prachtig geschreven over onder andere de gevoelsbewegingen tussen jou en de ander in het contact.

Dingen die je misschien wel herkent

  • Het kunnen openen en sluiten; zowel voor je eigen gevoelens als voor een ander
  • Het kunnen terugtrekken en uitreiken met je lijf en gevoel naar een ander
  • Je kunnen verbinden met een ander of de moeite er mee
  • Grenzen kunnen voelen en zetten, soms teveel, te weinig 
  • Ruimte nemen en ruimte geven
  • Afstemmen op de ander of niet
  • Op alleen gaan of samen

Deze gevoelsbewegingen in je lijf gebeuren automatisch. Gebaseerd op wat je kent en op hoe je je voelt op dat moment.

Maar soms zijn het oude reacties die niet meer passen bij het nu en dan belemmeren ze. En soms heb je een aantal van deze gevoelsbewegingen niet geleerd en mis je ze in het contact met jezelf en met de ander

Ammelie van Beurden Praktijk Zuiderboomgaard Haptotherapie

Hoe passen we haptonomie toe

Het draait om contact met jezelf en met de ander