HAPTOTHERAPIE & COACHING

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Zwangerschap

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Er komt misschien een nieuw mensje. Er is tijd en aandacht om samen contact te maken met het kindje. Om een eerste veilige hechting aan het kindje te bieden en de geboorte samen voor te bereiden. 

Waarover gaat haptonomische zwangerschapsbegeleiding?

 • De kinderwens, zwangerschap en eerdere ervaringen
 • Contact maken met de baby
 • Ruimte maken voor- en het dragen van de baby in je buik
 • Een voorbereiding op de geboorte: wat zijn weeën, omgaan met pijn en belasting en hoe kan je deze (samen) opvangen
 • Verschillende houdingen die fijn zijn voor jou en de baby tijdens de zwangerschap en de bevalling, samen met een partner
 • Een terugblik op de geboorte en de eerste tijd met elkaar
 • Wanneer er sprake is van moeite met hechten aan de baby
 • Wanneer er sprake is van angst voor de bevalling

Een kinderwens en een zwangerschap is een bijzondere periode

Er komt een nieuw kindje. Dat geeft vaak blijdschap maar tegelijkertijd is niet altijd een makkelijke periode. Tijdens de zwangerschap kan het fijn en belangrijk zijn om tijd te nemen om contact te maken met de baby en met elkaar. Zo kan er een veilige hechting ontstaan en dit biedt de baby een eerste gevoel van basisveiligheid.

Elke sessie heeft een thema met oefeningen voor jullie samen in contact met de baby. Er is tijd en aandacht voor de beleving in deze zwangerschap. Hoe is het bijvoorbeeld om (weer) moeder, vader of co-ouder te worden, hoe is het om zwanger te zijn, wat verandert er voor jullie? Er is ruimte voor alle onderwerpen die kunnen meespelen. De begeleiding is tevens een voorbereiding op de geboorte en de tijd daarna.

Voor wie?

 • Voor de zwangere vrouw en haar partner
 • Voor vrouwen met angst voor de bevalling
 • Voor vrouwen die moeite hebben met hechten aan hun baby
 • Voor vrouwen en stellen met een medisch traject
 • Voor vrouwen zonder partner wordt de begeleiding aangepast

Haptonomische of therapeutische begeleiding

De gewone haptonomische zwangerschapsbegeleiding  start meestal bij 20 weken tot aan 36 weken zwangerschap waarvan 5 keer vóór en een keer ná de geboorte wanneer de baby rond de 6 weken is. Mocht er behoefte zijn aan vaker voor of na de geboorte komen dan kan dat natuurlijk.

De meer therapeutische zwangerschapsbegeleiding start wanneer daar behoefte aan is.

Ik heb de cursus Dunstan Babytaal gevolgd. Op aanvraag bied ik daarom de mogelijkheid om individueel of in een groep de specifieke ‘huil’geluiden van pasgeboren baby’s te leren kennen om te begrijpen wat je baby bedoelt.

Tarief en vergoedingen

Een sessie is een uur met een tarief van €85,- .

Ik ben geregistreerd bij de Vereniging voor Haptonomisch Zwangerschapsbegeleiders VHZB. Door mijn registratie als haptotherapeut en psychosociaal therapeut bij de NFG vakgroep VPMW en RBCZ kunt u met een aanvullende verzekering bij de meeste zorgverzekeringen een gedeeltelijke vergoeding krijgen of wordt het betaald uit een zwangerschapspakket. Vraag dit bij uw eigen verzekering na.

Welkom voor een afspraak

Ben je benieuwd naar haptonomische zwangerschapsbegeleiding? Bel of mail mij gerust met je vraag of voor een afspraak. Telefoon 06-45245896. 

Het kan zonder en met verwijzing van je verloskundige of huisarts. Over de locatie van mijn praktijk vind je meer op de contactpagina.

Bij de Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders vind je meer informatie over haptonomische zwangerschapsbegeleiding. 

Goed ouderschap

start al tijdens zwangerschap

Een goede hechting is een belangrijke basis voor een kind en kan latere leer- en gedragsproblemen voorkomen. Dit artikel is verschenen in Vakblad Vroeg voor professionals.

Meer zwangerschapsbegeleiding

Vereniging VHZB

Meer lezen over haptonomische zwangerschapsbegeleiding of andere interessante informatie? Klik hier: Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders.