Zwangerschap
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
Er komt misschien een nieuw mensje. Er is tijd en aandacht om samen contact te maken met het kindje. Om een eerste veilige hechting aan het kindje te bieden en de geboorte samen voor te bereiden.
Waarover gaat haptonomische zwangerschapsbegeleiding?
- Je wel of geen kinderwens, zwangerschap en eerdere ervaringen
- Het contact maken met de baby
- Over ruimte maken in je lijf voor- en het dragen van de baby
- Er zijn verschillende houdingen die fijn zijn voor jou en de baby tijdens de zwangerschap en de bevalling, om ook samen met een partner te doen
- Een voorbereiding op de geboorte: wat zijn weeën, omgaan met pijn en belasting en hoe kan je deze (samen) opvangen
- Een terugblik op de geboorte en de eerste tijd met elkaar
- Mocht er sprake zijn van moeite met hechten aan de baby
- Mocht er sprake zijn van angst voor de bevalling
Een kinderwens en een zwangerschap is een bijzondere periode
Er komt een nieuw kindje. Dat geeft vaak blijdschap en tegelijkertijd is het niet altijd een makkelijke periode. Tijdens de zwangerschap is het fijn en belangrijk om samen tijd te nemen om contact te maken met de baby en met elkaar. Zo kan er hechting worden ervaren en een veilige hechting ontstaan. Het biedt ook de baby een eerste gevoel van basisveiligheid.
Elke sessie heeft een thema met oefeningen voor jullie samen in contact met de baby. Er is aandacht voor de beleving in deze zwangerschap. Hoe is het bijvoorbeeld om (weer) moeder, vader of co-ouder te worden, hoe is het om zwanger te zijn, wat verandert er voor jullie? Er is ruimte voor alle onderwerpen die kunnen meespelen. Deze begeleiding is tevens een voorbereiding op de geboorte en de tijd daarna.
Voor wie?
- Voor de zwangere vrouw en haar partner
- Voor vrouwen met angst voor de bevalling
- Voor vrouwen die moeite hebben met hechten aan hun baby
- Voor vrouwen en stellen met een medisch traject
- Voor vrouwen zonder partner wordt de begeleiding aangepast
Wanneer starten we met haptonomische zwangerschapsbegeleiding?
Haptonomische zwangerschapsbegeleiding start meestal bij 20 weken zwangerschap en is meestal 1 x in de maand tot aan 36 weken zwangerschap. Het is dan 5 keer vóór en een keer ná de geboorte wanneer de baby rond de 6 weken oud is. Mocht er behoefte zijn om eerder of vaker voor of na de geboorte komen dan kan dat natuurlijk.
Zwangerschapsbegeleiding met een specifieke vraag start wanneer daar behoefte aan is.
Ik heb de cursus Dunstan Babytaal gevolgd. Op aanvraag bied ik daarom de mogelijkheid om individueel of in een groep de specifieke ‘huil’geluiden van pasgeboren baby’s te leren kennen om te begrijpen wat je baby bedoelt.
Tarief en vergoedingen
Een sessie is een uur met een tarief van €90,- .
Ik ben geregistreerd bij de Vereniging voor Haptonomisch Zwangerschapsbegeleiders VHZB. Door mijn registratie als haptotherapeut en psychosociaal therapeut bij de NFG vakgroep VPMW en RBCZ kunt u met een aanvullende verzekering bij de meeste zorgverzekeringen een gedeeltelijke vergoeding krijgen of wordt het betaald uit een zwangerschapspakket. Vraag dit bij uw eigen verzekering na.
Welkom voor een afspraak
Ben je benieuwd naar haptonomische zwangerschapsbegeleiding? Bel of mail mij gerust met je vraag of voor een afspraak. Telefoon 06-45245896.
Het kan zonder en met verwijzing van je verloskundige of huisarts. Over de locatie van mijn praktijk vind je meer op de contactpagina.
Bij de Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders vind je meer informatie over haptonomische zwangerschapsbegeleiding.
Ouderschap
start al tijdens zwangerschap
Wat een feestje en verwondering om al tijdens de zwangerschap contact te kunnen maken met je kind, om samen bewust te kunnen gaan hechten.
Het artikel ‘Vroeg ouderschap’ is verschenen in Vakblad Vroeg voor professionals.
Meer zwangerschapsbegeleiding
Vereniging VHZB
Meer lezen over haptonomische zwangerschapsbegeleiding of andere interessante informatie? Klik hier: Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders.